(untitled) (Економічний часопис Волинського національного університету імені Лесі Українки, 2024)
Вступ. В умовах воєнного стану підприємства стикаються з новими викликами, які впливають на усі сфери їх господарської діяльності, включаючи розрахункові операції. Внутрішній контроль розрахунків стає критично важливим для забезпечення фінансової стабільності та підтримки операційної діяльності. Це потребує дослідження специфіки організації внутрішнього контролю розрахунків підприємства під час воєнного стану, зокрема питання забезпечення безпеки фінансових операцій в умовах нестабільності та ринкової невизначеності. Мета. Метою дослідження є дослідження особливостей та ефективних механізмів внутрішнього контролю розрахунків на підприємствах, що функціонують в умовах воєнного стану, для забезпечення їх фінансової стійкості та конкурентоспроможності. Методи. Методологія дослідження включає комплексний підхід, що поєднує загальнонаукові методи: аналіз, синтез, порівняння, а також специфічні фінансово-економічні методи оцінки системи внутрішнього контролю, включаючи методи аналізу ризиків та аудиту фінансових операцій. Результати. У статті розглянуто основні принципи забезпечення ефективного внутрішнього контролю розрахунків суб’єктів господарювання в умовах воєнного стану. З’ясовано, що збої в роботі банківських систем, перебої в комунікаціях та логістиці значно ускладнюють своєчасне виконання фінансових операцій. Визначено необхідність посилення контролю за платіжною дисципліною як з боку підприємства, так і його контрагентів. Доведено необхідність впровадження додаткових заходів захисту системи розрахунків, включаючи підвищену увагу до перевірки контрагентів і використання цифрових інструментів моніторингу. Досліджено зростання потреби у швидкій адаптації внутрішніх процедур контролю до нових умов, таких як зміни в законодавстві, запроваджені у зв’язку з воєнними діями, або нові вимоги до фінансової звітності, що вимагає залучення кваліфікованого персоналу, здатного оперативно реагувати на нові виклики та ризики. Висновки. Доведено, що внутрішній контроль розрахунків підприємства в умовах воєнного стану є важливим елементом підтримки стабільної діяльності та фінансової безпеки. Тому для забезпечення його ефективності необхідно постійно оновлювати методи контролю, враховувати нові ризики та виклики, пов’язані з війною, на основі впроваджувати сучасних інструментів моніторингу.