(untitled) (Економічний часопис Волинського національного університету імені Лесі Українки, 2025)
Вступ. Розробка механізмів публічного інвестування проєктів регіонального розвитку є важливим завданням сучасної економічної політики в умовах глобалізації, децентралізації та зростаючої ролі регіонів як осередків економічного зростання. Мета. Метою статті є всебічне дослідження та побудова механізмів публічного інвестування проєктів регіонального розвитку. Методи. Методологічною основою дослідження є теоретичні положення економічної та фінансової наук, праці відомих вчених. Для вирішення дослідницьких завдань у роботі використано діалектичний метод наукового пізнання, методи емпіричного та теоретичного дослідження, зокрема, концептуально-логічний аналіз та системний підхід. Результати. Практична апробація державної, у т. ч. на регіональному й місцевому рівні, політики передбачає використання як комплексних, так і суто функціональних механізмів, інструментів, засобів. При цьому, досягнення генеральної мети і цілей політики в такій комплексній сфері, як публічне інвестування проєктів регіонального розвитку, потребує застосування в таких цілях певної цілісної системи механізмів, базисними з яких слугують: інституційно-правовий, інституційно-організаційний, інфраструктурний, економічний, суспільно-психологічний, моніторингу та контролю. Висновки. Формування і реалізація кожного з таких механізмів мають свої чітко визначені цілі та завдання, які на загал підпорядковуються генеральній меті державної політики в аналізованій сфері – виступу інституту публічного інвестування потужним чинником розвитку громад, територій, регіонів країни.