(untitled) (Економічний часопис Волинського національного університету імені Лесі Українки, 2025)
Вступ. В сучасних умовах формування цифрової економіки та інтенсивного зростання обсягів інформації, що підлягає опрацюванню аналітиками, формуються принципово нові вимоги щодо споживачів та бізнесу. При цьому інструментарій опрацювання даних не завжди дає адекватну аналітичну інформацію стосовно змін, що відбуваються як на глобальному, так і на локальних ринках. Причиною цього є інформаційний шум, що являє собою надмірний потік даних, який ускладнює сприйняття важливих повідомлень і впливає на ефективність маркетингових стратегій. Усе це вимагає формування системного підходу до управління інформаційними потоками та оптимізації комунікацій між підприємством і цільовою аудиторією. Мета. Метою дослідження є аналіз інформаційного шуму як бар’єру для ефективного сприйняття маркетингових комунікацій, а також визначення інструментів і стратегій, що дозволяють мінімізувати його вплив на споживачів та підвищити ефективність маркетингової діяльності. Методи. Дослідження базується на використанні міждисциплінарного підходу, що включає контент-аналіз, методи абстрактного моделювання для вивчення сприйняття інформації споживачами, а також емпіричні методи дослідження ефективності сучасних маркетингових технологій, що базуються на аналізі підходів щодо управління спеціалізованим інструментарієм маркетингу щодо взаємодії із споживачами. Результати. У статті розглянуто концептуальні аспекти інформаційного шуму та його функціональний вплив на поведінку споживачів. Проведено аналіз ефективності застосування різних маркетингових інструментів на засадах автоматизації бізнес-процесів, використання комунікаційних платформ та даних для аналізу поведінки споживачів, наслідком чого є підвищення ефективності комунікацій та зменшення шумових ефектів. Визначено ключові стратегії боротьби з інформаційним шумом, які сприяють посиленню комунікаційної взаємодії підприємства в контексті динамічних змін ринкових умов. Доведено необхідність впровадження інноваційних підходів до розробки рекламних кампаній, які враховують специфіку сучасних медіаканалів та поведінкових моделей споживачів. Висновки. Доведено, що мінімізація інформаційного шуму є важливим фактором для забезпечення довгострокової ефективності маркетингових комунікацій підприємства. Визначено, що використання сучасних інструментів аналізу даних, автоматизації процесів та індивідуального підходу до споживача дозволяє компанії підвищити рівень довіри та лояльності з боку клієнтів, наслідком чого є зростання обсягу продаж та прибутковості суб’єкта господарювання.