(untitled) (Економічний часопис Волинського національного університету імені Лесі Українки, 2025)
Вступ. Розглянуто актуальність переходу до зеленої економіки як стратегічного напряму сталого розвитку держав в умовах глобальних викликів. Акцентовано увагу на ролі Європейського Союзу як лідера у впровадженні екологічних ініціатив та ефективності його фінансових і регуляторних механізмів. Визначено основні проблеми адаптації екологічних інструментів до українських реалій з урахуванням обмежених ресурсів та соціально-економічних труднощів. Наголошено на важливості дослідження зеленої економіки у національному контексті з метою формування ефективних політик для економічного відновлення та європейської інтеграції України. Метою статті є визначення ефективних підходів до впровадження зеленої економіки в Україні в умовах сучасних викликів, зокрема війни, економічної нестабільності та екологічних криз. Методи дослідження. Використано низку наукових методів, що дозволяють ґрунтовно проаналізувати процеси впровадження зеленої економіки в Україні. Застосовано метод аналізу та синтезу для вивчення теоретичних основ і ключових механізмів реалізації екологічної економіки та стратегії зеленого зростання. Порівняльний аналіз дав змогу оцінити європейський досвід, зокрема в межах Європейської зеленої угоди, та визначити можливості його адаптації до національного контексту. Системний підхід забезпечив комплексний розгляд проблем екологічного розвитку, інтегруючи економічні, соціальні та екологічні аспекти. Результати. У статті розглянуто теоретичні та практичні аспекти впровадження зеленої економіки в регіонах України, зокрема в умовах сучасних глобальних викликів, таких як війна та економічна нестабільність. Визначено основні інструменти зеленої економіки, такі як економічні, регуляторні та інформаційно-освітні, що сприяють сталому розвитку. Здійснено аналіз європейського досвіду у впровадженні екологічних ініціатив, таких як Європейська зелена угода, та визначено можливості адаптації цього досвіду до реалій України. Розглянуто проблеми, пов’язані з екологічною реконструкцією після війни, а також необхідність розвитку нових фінансових інструментів для підтримки екологічних проєктів. Особлива увага приділена ролі інновацій та технологій у формуванні зеленої економіки та підвищенню ефективності використання природних ресурсів. Представлено рекомендації щодо підвищення ефективності екологічного розвитку регіонів України та стимулювання інвестицій у зелені технології. Наголошено на важливості впровадження екологічних стандартів у будівництві та інших сферах, що стосуються відновлення країни після військових дій. Досліджено роль громадськості в процесах екологічного розвитку, зокрема через підвищення обізнаності та залучення населення до екологічних ініціатив. Висновки. Стаття підкреслює важливість впровадження зеленої економіки для сталого регіонального розвитку України. Визначено ключові інструменти зеленої економіки – економічні, регуляторні та інформаційні механізми, які сприяють екологічному відновленню та соціально-економічному зростанню. Особлива увага приділяється необхідності адаптації європейських практик, зокрема Європейського зеленого курсу, до українського контексту. Запропоновані рекомендації щодо стимулювання інвестицій у зелені технології, розробки нових фінансових інструментів, удосконалення законодавства для реалізації екологічних проєктів та інтеграції екологічних стандартів у процес післявоєнного відновлення, що забезпечить довгострокову екологічну та економічну стабільність.