(untitled) (Економічний часопис Волинського національного університету імені Лесі Українки, 2025)
Вступ. Останнім часом Україна у рейтингу глобального індексу інновацій демонструє погіршення показників як в цілому, так і в розрізі субіндексів. Причинами цього у 2023 році стали воєнний стан; відплив кваліфікованих кадрів з причин війни, втрати житла, роботи; підвищений рівень небезпеки; погіршення екологічного стану в країні. Мета. Метою статті є представлення загальної характеристики ділової витонченості цифрового підприємництва крізь призму створених знань і технологій. Методи. Проаналізувавши наукові здобутки в частині інклюзивності, стійкості інтелектуальних технологій, з’ясування рейтингових показників щодо створення знань і технологій, вважаємо, що невивченими в повній мірі залишаються питання впливу наявних знань, технологій та інновацій на ділову витонченість підприємництва, його інклюзивність та відцифрованість бізнес-процесів. На основі графічного, системного методів та порівняльного аналізу зроблено спробу представити зміни в динаміці кількості користувачів Інтернету, адже швидкість розповсюдження знань, технологій та винаходів здійснює потужній вплив на пришвидшене становлення цифрового підприємництва і його інклюзивності. Результати. Дослідження засвідчило, що в Україні простежується погіршення в рейтингу за субіндексом «Високотехнологічний експорт» на 2 сходинки в 2023 році в порівнянні з 2022 р.. Причинами погіршення можна вважати воєнний стан; відплив кваліфікованих кадрів з причин війни, втрати житла, роботи; підвищений рівень небезпеки; погіршення екологічного стану в країні. У статті здійснено аналіз кількості користувачів Інтернет, стільникового зв’язку та соціальних мереж серед населення України з 2019 по 2023 рр.. Аргументовано, що на повоєнне відновлення економіки України вагомий вплив матимуть вже наявні в країні технології, рівень інноваційності бізнесу, доступ до Інтернету, покриття стільникового зв’язку. Якість Інтернету та доступ до нього є фундаментом для становлення цифрового підприємництва і розвитку віртуального бізнесу. Висновки. Схильність країни до конкурентоспроможності залежить від низки детермінант, зокрема, наявних механізмів прав інтелектуальної власності, взаємодії між використанням прав інтелектуальної власності та інноваційністю компаній, наявного людського капіталу, інтенсивності досліджень і розробок.