(untitled) (Економічний часопис Волинського національного університету імені Лесі Українки, 2025)
Вступ. Сучасні процеси глобалізації та інтеграції економік зумовлюють необхідність ефективного професійного спілкування між економістами у різних країнах. Однак, комунікаційні особливості значно варіюються залежно від культурних чинників, що впливає на стиль академічного письма, ведення переговорів, презентацію економічних ідей та побудову професійних відносин. Мета. Головною метою статті є аналіз впливу міжкультурних відмінностей на професійне спілкування економістів, як у академічному, так і у бізнес-контексті. Методи. Дослідження базується на якісному, порівняльному та міждисциплінарному підході. Використано теорію культурних вимірів Гофстеде та культурну карту Мейєр для аналізу міжкультурних відмінностей у професійній комунікації економістів. Проведено порівняльний аналіз України, США, Японії та Швеції для оцінки впливу культурних факторів на академічну та бізнес-комунікацію. Результати. Результати дослідження підтвердили, що культурні відмінності значною мірою впливають на академічну та бізнес-комунікацію економістів. Україна характеризується високою ієрархічністю та колективістськими цінностями, що сприяє формальному та авторитетному стилю спілкування. США демонструють прямолінійність, ефективність і чіткість комунікації, що обумовлено індивідуалізмом та низьким контекстом спілкування. Японія застосовує непряму комунікацію, що часто уповільнює процес прийняття рішень. Швеція характеризується демократичним підходом, що заохочує відкритість, рівність і дискусію. Виявлено, що різниця у стилях зворотного зв’язку, презентації ідей та веденні переговорів може призводити до непорозумінь у міжнародному професійному середовищі. Висновки. З огляду на результати дослідження, стає очевидним, що для успішного професійного спілкування економісти мають розвивати міжкультурну компетентність, адаптувати стилі комунікації та поєднувати локальні й міжнародні стандарти спілкування.