(untitled) (Економічний часопис Волинського національного університету імені Лесі Українки, 2025)
Вступ. У статті проаналізовано тлумачення економічних понять «ціна» та «ціноутворення», запропоновані як вітчизняними, так і закордонними науковцями. Досліджено внутрішні та зовнішні чинники впливу на ціноутворення у будівельних компаніях. Визначено порядок ціноутворення у будівництві та розглянуто методики визначення кошторисної вартості будівельно-монтажних робіт. Мета. Розгляд економічних термінів «ціна», «ціноутворення»; дослідження внутрішні та зовнішні чинники впливу на ціноутворення у будівельних компаніях та визначення порядку ціноутворення у будівництві. Методи. Методологічною основою дослідження є нормативні акти теоретичні положення з політики ціноутворення, наукові праці відомих вчених-економістів щодо ціноутворення у будівництві Для проведення дослідження використовувалися такі методи: аналіз наукової літератури та нормативних документів; порівняльний аналіз цінової політики будівельних компаній; метод експертного оцінювання; економіко-статистичний аналіз факторів, що впливають на ціноутворення. Результати. У ході дослідження проведений аналіз нормативних актів та наукових праць щодо економічного змісту понять «ціна» та «ціноутворення». Встановлено, що ціноутворення у будівельних організаціях залежить від комплексу внутрішніх та зовнішніх факторів, зокрема від вартості матеріалів, трудових ресурсів, нормативно-правового регулювання та ринкової кон’юнктури. Проаналізовано основні методики визначення кошторисної вартості будівельно-монтажних робіт. Визначено, що ефективна цінова політика будівельних компаній потребує гнучкого підходу до ціноутворення, врахування змін у законодавстві, рівня конкуренції та попиту на ринку будівельних послуг. Висновки. У сучасних умовах будівельні організації стикаються з рядом викликів: нестабільність економіки, зростання вартості матеріалів, посилення конкуренції та зміна державного регулювання. Водночас перспективи розвитку галузі пов’язані з впровадженням цифрових технологій, екологічного будівництва та нових фінансових моделей. Дослідження впливу чинників на ціноутворення у будівельних компаніях дозволяє зрозуміти, які саме елементи найбільше впливають на кінцеву вартість будівництва; допомагають оцінити поточну ситуацію на ринку, дозволяють знайти способи зниження собівартості, зокрема шляхом використання нових технологій чи альтернативних матеріалів; дають можливість передбачити вплив інфляції, змін у законодавстві; допомагають будівельним компаніям розробити ефективну цінову стратегію, що дозволить залучити більше клієнтів та виграти тендери. Механізм ціноутворення в будівництві ґрунтується на державних будівельних нормах, кошторисного розрахунку вартості об’єкта будівництва.