(untitled) (Економічний часопис Волинського національного університету імені Лесі Українки, 2025)
Війна, розпочата російською федерацією проти України 24 лютого 2022 року, стала найбільшим воєнним конфліктом у Європі з часів Другої світової війни. Військові дії завдають значної шкоди навколишньому середовищу. Прямі влучання снарядів, згоріла військова техніка та нафтопродукти руйнують екосистеми та забруднюють ґрунти й воду важкими металами та токсичними елементами. Мета. Метою статті є всебічне дослідження економічних аспектів відновлення земель, порушених внаслідок бойових дій, та пропозиція комплексу заходів для відновлення та використання цих територій. Методи. Методологічною основою дослідження є теоретичні положення економічної науки, наукові праці відомих вчених у галузі використання порушених земель. Для вирішення дослідницьких завдань використано статистичний, монографічний методи, логічний аналіз та системний підхід. Результати. У статті проаналізовано основні економічні наслідки бойових дій для земельних ресурсів. Наведено інформаційні дані щодо наявності у ґрунтах токсичних важких металів після бомбових ударів та артилерійських обстрілів. Запропоновано основний комплекс економічно обґрунтованих заходів з відновлення пошкоджених територій. Висновки. Результатом дослідження стало виявлення, що швидке вирішення поточної ситуації із забрудненням територій внаслідок війни рф проти України на державному рівні можливе лише за умови розроблення й застосування ефективних нормативно-правових актів та інституцій. Однією з перших умов є розробка та затвердження на законодавчому рівні Загальнодержавної програми охорони та відновлення земель України у післявоєнний період, яка повинна включати детально прописаний план економічно ефективного відновлення земель України.