(untitled) (Економічний часопис Волинського національного університету імені Лесі Українки, 2025)
Вступ. Цифровізація кардинально змінює функції бухгалтерського обліку та бізнес-аналізу. Вона трансформує ці напрями з технічної підтримки на стратегічну функцію, що формує конкурентні переваги підприємств. Водночас цей процес супроводжується низкою викликів, зокрема браком цифрових навичок, високою вартістю впровадження технологій, потребою в зміні корпоративної культури та нормативної бази. Мета. Метою дослідження є аналіз впливу цифрових технологій на бухгалтерський облік та бізнес-аналітику, виявлення ключових трендів і викликів цифрової трансформації, а також обґрунтування напрямів подальшого розвитку. Методи. У дослідженні застосовано системний аналіз, синтез, порівняльний підхід, а також огляд наукових публікацій і галузевих звітів провідних консалтингових компаній (Deloitte, PwC, Gartner, IBM). Проведено оцінку використання RPA, хмарних рішень, блокчейну, аналітики великих даних і ШІ у фінансових службах. Результати. Дослідження продемонструвало, що цифрові технології мають комплексний вплив на бухгалтерський облік і бізнес-аналітику. Зокрема, впровадження ERP-систем, роботизованої автоматизації процесів (RPA), штучного інтелекту (ШІ), хмарних сервісів та блокчейну забезпечує автоматизацію рутинних операцій, підвищення точності, зниження витрат і покращення швидкості обробки інформації. Аналітика великих даних та інструменти машинного навчання дозволяють здійснювати прогнозування, виявляти аномалії, оптимізувати податкове планування та будувати складні бізнес-моделі. Водночас цифрові інструменти сприяють переходу бухгалтера та аналітика від виконавчої до консультативно-стратегічної ролі. Професійний профіль фахівця змінюється: окрім фінансових знань, зростає попит на навички у сфері ІТ, кібербезпеки, аналітики даних, візуалізації та критичного мислення. Також підкреслено зростання значущості етичних питань і необхідності дотримання вимог законодавства щодо конфіденційності даних. Визначено, що успішна цифрова трансформація потребує комплексного підходу: інвестицій у технології, безперервного навчання персоналу, міжфункціональної співпраці та адаптації корпоративної культури. Висновки. Цифрова трансформація відкриває нові можливості для підвищення ефективності бізнесу, за умови впровадження адаптивних стратегій, навчання персоналу та модернізації технологічної інфраструктури. Подальші дослідження мають бути спрямовані на створення гнучких моделей цифрового управління з урахуванням національних і міжнародних стандартів.