(untitled) (Економічний часопис Волинського національного університету імені Лесі Українки, 2025)
Вступ. Воєнний стан в Україні, спричинений повномасштабним вторгненням росії у 2022 році, призвів до кардинальних змін у діяльності промислових підприємств. Підвищення витрат на енергоносії, логістику, оплату праці, безпеку та дефіцит сировини обумовили значне зростання собівартості продукції та ускладнення фінансового планування. У цих умовах виникає об’єктивна необхідність у переосмисленні підходів до управління витратами. Мета. Метою статті є комплексний аналіз витрат промислових підприємств в умовах воєнного стану, а також вивчення інноваційних підходів до управління витратами на основі цифрових технологій, Big Data, адаптивного бюджетування та сценарного планування. Методи. У дослідженні використано методи порівняльного аналізу, узагальнення теоретичних положень, інтерпретації статистичних даних, а також практичні кейси з галузей металургії, машинобудування та агропромисловості. Аналітична база включає офіційну статистику, аналітику консалтингових компаній та сучасну наукову літературу 2020-2025 років. Результати. Стаття демонструє суттєву трансформацію структури витрат внаслідок війни: зростання енергозалежності, витрат на логістику, дефіциту кадрів. Водночас розкрито, як підприємства переходять від класичних моделей обліку до цифрових рішень – ERP-систем, BI-аналітики, управління в реальному часі. Використання Big Data дозволяє точніше прогнозувати попит і оптимізувати виробничі запаси, а адаптивне бюджетування забезпечує гнучкість у фінансовому плануванні. Таблиця порівняння класичних і інноваційних підходів підкреслює переваги впровадження нових технологій. Висновки. У кризових умовах традиційні інструменти управління витратами втрачають ефективність. Запорукою фінансової стійкості стає цифрова трансформація: впровадження аналітики, інноваційних моделей калькулювання та гнучкого бюджетування. Для досягнення результативності потрібні інвестиції в ІТ-інфраструктуру, навчання персоналу та підтримка змін з боку менеджменту. Ефективне управління витратами у період воєнного стану повинно спиратися на аналітичну базу та стратегічне мислення, що дозволяє підприємствам не лише вижити, а й забезпечити подальше зростання в нестабільному середовищі.