(untitled) (Економічний часопис Волинського національного університету імені Лесі Українки, 2025)
Вступ. В умовах поглиблення євроінтеграційних процесів в Україні все більшої актуальності набуває впровадження стандартів фінансової прозорості та доброчесності, що є ключовими вимогами Європейського Союзу до країн-кандидатів на вступ. З огляду на високий рівень загроз для фінансової безпеки, зокрема відмивання коштів, шахрайства та фінансування тероризму, особливу роль відіграє система фінансового комплаєнсу. Комплаєнс виступає як ефективний інструмент управління ризиками, що дає змогу забезпечити дотримання нормативних вимог, внутрішніх процедур і етичних стандартів у діяльності фінансових установ. Мета. Метою дослідження є аналіз ролі фінансового комплаєнсу як механізму мінімізації правових, операційних, фінансових та репутаційних ризиків у діяльності банків та інших фінансових установ України в умовах адаптації до європейських регуляторних вимог. Методи. У дослідженні застосовано міждисциплінарний підхід із використанням методів аналізу нормативно-правових актів України та Європейського Союзу, компаративного аналізу, системного й структурно-функціонального аналізу. Проведено огляд п’ятої директиви ЄС з протидії відмиванню коштів (AMLD5) та вивчено практику комплаєнс-політики у провідних країнах ЄС: Німеччині, Польщі, Нідерландах, Великій Британії. Результати. З’ясовано, що в Україні спостерігається поступове формування нормативної бази комплаєнсу, однак її реалізація стикається з низкою проблем: відсутністю єдиних стандартів, слабкою інституційною спроможністю, нестачею кваліфікованих фахівців. У країнах ЄС комплаєнс має вищий рівень інституційного розвитку завдяки чітко визначеним повноваженням комплаєнс-офіцерів, незалежності відповідних підрозділів і ефективному контролю з боку наглядових органів. Висновки. Для підвищення ефективності фінансового комплаєнсу в Україні необхідно удосконалити нормативне регулювання, запровадити систему підготовки та сертифікації комплаєнс-фахівців, посилити наглядові механізми та сприяти розвитку внутрішньої комплаєнс-культури. Це сприятиме зниженню рівня фінансових злочинів і посиленню довіри до фінансової системи України в контексті її євроінтеграційних прагнень.