(untitled) (Економічний часопис Волинського національного університету імені Лесі Українки, 2025)
Вступ. Швидкий розвиток технологій суттєво трансформує всі сфери людської діяльності, і фінансова галузь не є винятком. Останні десятиліття відзначилися появою та стрімким поширенням блокчейн-технологій, які обіцяють революціонізувати традиційні підходи до ведення бізнесу. Від децентралізованих фінансів (DeFi) до смарт-контрактів та токенізації активів, блокчейн відкриває безпрецедентні можливості для підвищення прозорості, безпеки, ефективності та зниження операційних витрат. Мета: всебічний аналіз перспектив та викликів застосування блокчейн-технологій у фінансовій діяльності підприємств, а також обґрунтування їхньої ролі в підвищенні ефективності, прозорості та безпеки корпоративних фінансів в умовах сучасної цифрової економіки. Методи. Для досягнення поставленої мети, наше дослідження ґрунтуватиметься на комплексному застосуванні низки наукових методів. Аналіз та синтез стануть фундаментом для глибокого вивчення існуючих наукових праць, звітів та аналітичних матеріалів, що стосуються впровадження блокчейн-технологій у фінансову сферу. Завдяки аналізу ми зможемо розкласти складні концепції на складові, а синтез допоможе об’єднати отримані дані в єдину, цілісну картину. Системний підхід дозволить нам розглянути фінансову діяльність підприємств, що інтегрують блокчейн, як складну взаємопов’язану систему, оцінюючи вплив технології на різні аспекти функціонування бізнесу та виявляючи потенційні синергії та ризики. Результати. У даній науковій статті Проведене дослідження глибоко занурюється у сферу застосування блокчейн-технологій у фінансовій діяльності підприємств, виявляючи як їхній значний трансформаційний потенціал, так і суттєві виклики на шляху впровадження. Висновки. Застосування блокчейн-технологій у фінансовій діяльності підприємств має величезний потенціал для трансформації та оптимізації багатьох процесів. Від підвищення прозорості та безпеки до автоматизації та доступу до нових джерел фінансування – переваги очевидні. Однак успішна інтеграція блокчейну вимагає ретельного аналізу, подолання регуляторних та технічних викликів, а також значних інвестицій у розвиток компетенцій.