(untitled) (Економічний часопис Волинського національного університету імені Лесі Українки, 2025)
Вступ. Сучасний світ, а особливо Україна, зіткнувся з безпрецедентними викликами, спричиненими повномасштабною війною. Ці обставини радикально змінили умови функціонування всіх сфер економіки, включно з діяльністю підприємств. В умовах воєнного часу фінансові стратегії, що були ефективними в мирний період, втрачають свою актуальність, вимагаючи негайної адаптації та переосмислення. Здатність підприємств швидко реагувати на змінні умови, переорієнтовувати свою діяльність та забезпечувати фінансову стійкість стає критично важливою для виживання та подальшого розвитку. Мета: аналіз основних викликів, з якими стикаються підприємства України в умовах війни, визначення ключових напрямків адаптації їхніх фінансових стратегій, а також розробка рекомендацій щодо формування стійких фінансових механізмів для забезпечення ефективного функціонування та відновлення в післявоєнний період. Методи. У процесі підготовки цієї статті був використаний комплекс загальнонаукових методів наукового пізнання, що дозволило забезпечити всебічний аналіз проблеми адаптації фінансових стратегій підприємств в умовах воєнного часу та післявоєнного відновлення. Серед загальнонаукових методів були застосовані: метод системного аналізу – для вивчення фінансових стратегій як цілісної системи елементів, взаємопов’язаних між собою та зовнішнім середовищем, що дозволило розглянути вплив воєнних дій на всі складові фінансової діяльності підприємств; метод логічного узагальнення та абстрагування – для формування теоретичних положень щодо сутності фінансових стратегій у кризових умовах та їх адаптації, а також для виведення загальних закономірностей і тенденцій. Результати. Проведене дослідження виявило ключові аспекти адаптації фінансових стратегій підприємств в умовах війни та післявоєнного відновлення, підтверджуючи необхідність кардинальної переорієнтації фінансового менеджменту. Висновки. Успішна адаптація фінансових стратегій є критично важливою для виживання та ефективного відновлення підприємств в умовах війни та після неї. Отримані результати можуть слугувати основою для обґрунтованих фінансових рішень та формування стійкого фундаменту для майбутнього розвитку українського бізнесу.