(untitled) (Економічний часопис Волинського національного університету імені Лесі Українки, 2025)
Вступ. Фінансова спроможність територіальних громад є визначальним чинником успішного виконання ними делегованих повноважень у межах реформи децентралізації. З розширенням автономії місцевого самоврядування та зростанням обсягу відповідальності актуалізується проблема забезпечення достатнього обсягу фінансових ресурсів. Основою дохідної частини місцевих бюджетів є надходження від місцевих податків і зборів. Проте їх ефективність значною мірою залежить від факторів, таких як кількість населення, економічна активність, географічне розташування та нормативне середовище. Вивчення цих аспектів дозволяє краще зрозуміти потенціал громад у контексті фінансової самодостатності. Мета статті є аналіз сучасного стану та тенденцій адміністрування місцевих податків та зборів в умовах воєнного стану, а також їх ролі у формуванні дохідної частини місцевих бюджетів. Методи дослідження. Дослідження базується на використанні низки методів: теоретичного аналізу - для опрацювання літератури з питань фінансової децентралізації; нормативного аналізу - для дослідження законодавчої еволюції у сфері місцевих податків; статистичного аналізу та групування - для узагальнення даних щодо доходів громад Львівщини. Просторовий аналіз застосовано для вивчення впливу географічного чинника на податкову ефективність. Результати дослідження. Чинне законодавство забезпечує громадам базові можливості для самостійного регулювання ставок податків у встановлених межах. Проте рівень реалізації цих повноважень є нерівномірним. Дослідження показує, що громади Львівської області демонструють різний рівень податкової ефективності. Найкращі результати спостерігаються у громадах, розташованих біля обласного центру - завдяки розвиненій інфраструктурі та економічній активності. Віддалені громади часто залежать від трансфертів. Встановлено, що більші громади мають вищий рівень організаційної спроможності для ефективного адміністрування податків. Натомість зміни у законодавстві, особливо без достатнього перехідного періоду, ускладнюють планування місцевих бюджетів. Висновки. Формування фінансових ресурсів територіальних громад залежить як від внутрішніх, так і зовнішніх чинників. Місцеві податки є ключовим джерелом доходів, однак їх ефективне адміністрування визначається такими аспектами, як розмір громади, її місцезнаходження та організаційна спроможність. Виявлено наявність значного резерву збільшення податкових надходжень, зокрема у сільських громадах. Для посилення фінансової стабільності доцільно вдосконалити адміністрування податків, розвивати кадровий потенціал громад та забезпечити передбачуваність у податковому регулюванні.