(untitled) (Економічний часопис Волинського національного університету імені Лесі Українки, 2025)
Вступ. У сучасних умовах мінливого ринкового середовища підприємства стикаються з необхідністю поєднання довгострокових стратегічних орієнтирів із ефективною операційною діяльністю. Вступаючи у глобальну конкуренцію, стратегічне управління стає ключовим елементом забезпечення стійкості та розвитку бізнесу у перспективі, а інтеграція із операційною діяльністю сформує комплексний механізм адаптації підприємства до дії факторів зовнішнього та внутрішнього середовища . Мета. Мета статті полягає у виявленні основних підходів до формування стратегічного управління в комплексі операційної діяльності підприємства та обґрунтуванні напрямів їх практичного впровадження. Методи. Методологічною основою дослідження є методи, що включають аналіз і синтез наукової літератури, системний підхід, методи порівняльного аналізу та узагальнення практичного досвіду функціонування підприємств у різних галузях. Результати. Результати дослідження дозволили визначити принципи побудови ефективної взаємодії між стратегічними цілями підприємства та його операційними процесами. Запропоновано модель інтегрованого управління, що враховує специфіку операційної діяльності та забезпечує досягнення стратегічних результатів у процесі розвитку підприємства. Висновки. Виділення основних засад стратегічного управління в комплексі операційної діяльності підприємства дозволить сформувати тісний взаємозв’язок між стратегією та його операційною діяльністю. Крім того, паралельно варто здійснювати органічне інтегрування основ стратегічного управління в комплекс операційної діяльності за допомогою запропонованих моделей та стратегічних підходів для українських підприємств протягом дії воєнного стану, що створюватимуть необхідні передумови підвищення їх конкурентоспроможності, оптимізації використання ресурсів та стануть ключовим елементом забезпечення позитивного розвитку в динамічному ринковому середовищі.