(untitled) (Економічний часопис Волинського національного університету імені Лесі Українки, 2025)
Вступ. У сучасному глобалізованому світі менеджери все частіше взаємодіють у транснаціональних командах, де переплітаються різні культури, мови та управлінські традиції. Такий формат роботи потребує не лише професійної компетентності, а й здатності адаптуватися до культурної гібридності. Психологічна адаптація керівника – ключовий чинник ефективної міжкультурної взаємодії, що включає культурний інтелект, гнучкість мислення, стресостійкість і комунікативні навички. Методи. У дослідженні застосовано змішану методологію, що поєднує кількісні (опитування, кореляційний аналіз) та якісні методи (напівструктуровані інтерв’ю). Використано стандартизовані шкали міжкультурної адаптивності, стресостійкості та суб’єктивного благополуччя (зокрема, шкали Кіркмана-Розена та адаптовану шкалу культурної адаптивності Пака). Дослідження базується на міждисциплінарному транснаціональному підході та враховує контекст культурної гібридності, когнітивної гнучкості, емоційної регуляції та міжособистісної комунікації. Результати. Встановлено, що найефективнішими формами зниження міжкультурного стресу є регулярна міжкультурна підготовка (80% респондентів оцінили її позитивно), підтримка з боку колег та неформальне менторство. Доведено, що високі показники культурного інтелекту й когнітивної гнучкості корелюють із нижчим рівнем тривожності, кращою адаптацією та більшою ефективністю лідерства в багатокультурному середовищі. Емпірично підтверджено, що менеджери з досвідом міжнародної діяльності понад один рік демонструють нижчий рівень стресу й вищу результативність у вирішенні міжкультурних завдань. На основі аналізу запропоновано узагальнену модель адаптаційних компонентів менеджера в умовах культурної гібридності, до яких віднесено культурний інтелект, комунікативну компетентність, когнітивну гнучкість, емоційну регуляцію та адаптивне лідерство. Висновки. Отримані результати засвідчують, що ключовими чинниками психологічної адаптації менеджера до умов культурної гібридності в транснаціональних взаємодіях є високий рівень культурного інтелекту, розвинені навички міжособистісної комунікації, когнітивна гнучкість та здатність до адаптивного лідерства. Підтверджено важливість цілеспрямованих програм розвитку міжкультурних компетентностей, тренінгів зі стрес-менеджменту та формування комунікативної гнучкості.