(untitled) (Економічний часопис Волинського національного університету імені Лесі Українки, 2025)
Вступ. У статті розглянуто тлумачення економічного поняття «міжнародна логістика», досліджено доцільність використання маркетингових досліджень споживчої поведінки як ефективного інструменту діагностики функціонування міжнародної логістики, розглянуто основні методи діагностики логістики, обґрунтовано ключові залежності між логістичними показниками та рівнем задоволеності споживачів у міжнародному середовищі. Мета. Обґрунтування доцільності використання маркетингових досліджень споживчої поведінки як ефективного інструменту діагностики функціонування міжнародної логістики, дослідження основних методів діагностики логістики, а також виявлення ключових залежностей між логістичними показниками та рівнем задоволеності споживачів у міжнародному середовищі. Методи. Для написання статті використовувалися такі методи: аналіз наукової літератури, стандартів та нормативних документів для формування теоретичної бази дослідження; порівняльний аналіз міжнародних логістичних послуг; метод експертного оцінювання. Результати. Досліджено, що діагностика міжнародної логістичної діяльності є невіддільною частиною стратегічного управління підприємством. Вона дозволяє виявити слабкі місця, оптимізувати процеси та підвищити конкурентоспроможність на міжнародному ринку. Регулярний моніторинг і аналіз логістичних процесів допоможуть підприємствам адаптуватися до змінюваних умов і вимог ринку. Досліджено основні методи для маркетингових досліджень поведінки споживачів логістичних послуг Обґрунтовано ключові залежності між логістичними показниками та рівнем задоволеності споживачів у міжнародному середовищі, які допомагають виявити проблеми та можливості для покращення міжнародної логістичної діяльності підприємства. Висновки. Результати дослідження свідчать про існування тісного взаємозв’язку між логістичними показниками (зокрема, швидкістю доставляння, надійністю логістичних операцій, рівнем обслуговування) та рівнем задоволеності споживачів. Використання сучасних методів маркетингових досліджень дозволяє оперативно і точно виявляти проблемні ділянки в логістичному ланцюгу та коригувати стратегії взаємодії з клієнтами на міжнародному ринку. Інтеграція маркетингової аналітики в систему логістичного управління сприяє підвищенню конкурентоспроможності компаній, забезпеченню клієнтоорієнтованого підходу та поліпшенню якості логістичних послуг.