(untitled) (Економічний часопис Волинського національного університету імені Лесі Українки, 2025)
Вступ. У сучасних умовах глобалізації збутова політика є ключовим фактором успіху компаній на міжнародних ринках. Водночас етичні принципи стають важливою складовою, яка підтримує довіру споживачів і формує позитивний імідж бренду. Врахування етики у збутовій політиці сприяє сталому розвитку бізнесу, уникненню конфліктів і формуванню відповідальної корпоративної культури. Мета. Мета статті – дослідити особливості формування та реалізації збутової політики у міжнародній діяльності з урахуванням етичних принципів, визначити вплив етики бізнесу на збутову політику та запропонувати рекомендації для інтеграції етичних принципів у збутову політику підприємства. Методи. Для дослідження збутової політики в міжнародній діяльності з урахуванням етичних принципів було застосовано комплекс методів, зокрема аналіз наукової літератури для вивчення теоретичних основ, порівняльний аналіз практик міжнародних компаній, а також інтерпретація отриманих результатів для формулювання висновків і рекомендацій. Результати. У статті розглянуто особливості формування збутової політики в міжнародній діяльності з урахуванням етичних принципів, обґрунтовано її важливість для підтримання репутації підприємств та формування довіри з боку партнерів і споживачів. Досліджено, як дотримання чесності, прозорості та відповідальності сприяє зміцненню партнерських відносин, мінімізації ризиків корупційних та недобросовісних практик, а також адаптації збутової політики до специфіки міжнародних ринків з урахуванням культурних, правових і соціальних особливостей. Проаналізовано, що ці фактори є ключовими для розширення експортних можливостей та стабільного розвитку підприємств. Запропоновано практичні рекомендації щодо підвищення ефективності збутової політики через навчання персоналу, моніторинг діяльності партнерів і прозору звітність, що сприятиме сталому розвитку та підвищенню конкурентоспроможності підприємств на міжнародних ринках. Висновки. Збутова політика в міжнародній діяльності значною мірою впливає на успішність компаній на глобальних ринках, а врахування етичних принципів є необхідною умовою формування довіри споживачів і партнерів. Етика бізнесу допомагає уникати конфліктів, підвищує імідж бренду і сприяє сталому розвитку підприємств. Аналіз практик показав, що інтеграція етичних норм у збутову політику підвищує її ефективність та соціальну відповідальність компаній. Впровадження етичних норм сприяє розвитку корпоративної культури та довгостроковій конкурентоспроможності українських компаній на міжнародній арені.