(untitled) (Економічний часопис Волинського національного університету імені Лесі Українки, 2017)
У статті розглянуто чинники, що впливають на систему оплати праці. Ефективність системи оплати праці залежить від таких чинників: зовнішнього (соціально-екомічних, правових та політичних умов тощо) і внутрішнього середовища (стратегії розвитку, організаційної структури й культури підприємства; цілей та очікувань працівників; структури системи оплати праці тощо). Політика оплати праці на рівні підприємства повинна відповідати політиці, яка проводиться на державному та регіональному рівнях. Державна політика оплати праці реалізовується через економіко-фінансові інструменти, такі як ціноутворення, податки, субсидії, політика валютного курсу. Система оплати праці підприємства повинна забезпечувати досягнення цілей і завдань, що виокремлені стратегією розвитку підприємства. Практика свідчить, що відсутність зв’язку цієї системи зі стратегією розвитку, знижує ефективність її реалізації. Крім того, якщо система оплати праці не відповідає стратегії підприємства, наприклад запозичена в іншій компанії, що має іншу стратегію, то вона може зашкодити підприємству, яке її перейняло. Зважаючи на це, бачимо, що необхідний ретельний аналіз стратегії розвитку підприємства з погляду її впливу на систему оплати праці. Важливе значення для формування системи оплати праці мають рівень централізації управління та організаційна структура підприємства. Традиційними організаційними структурами, що відповідають системі оплати праці з низькою еластичністю, є структури, в основі яких лежить лінійно-функціональне підпорядкування й оплата праці здійснюється відповідно до штатного розпису підприємства. Організаційне розгалуження підприємства сприяє взаємозалежності фонду оплати праці та (або) премій працівників і результатів роботи окремої структурної одиниці. Можливість визначення ефективності виконання кожного завдання полегшує створення ефективної системи матеріального стимулювання працівників. Взаємозв’язок системи оплати з організаційною (корпоративною) культурою значно підвищує її ефективність. Суттєвою складовою частиною організаційної (корпоративною) культури є система комунікаційних зв’язків підприємства, які допомагають пов’язувати різні рівні організації, координувати їхню діяльність із метою підвищення якості продукції, швидкості обслуговування клієнтів тощо. Ураховуючи завдання, визначені стратегією розвитку, підприємству потрібно розробити систему чинників впливу на систему оплати праці, аналіз яких сприятиме перетворенню стратегічних цілей підприємства в оперативні дії працівників і дасть змогу реалізувати обрану стратегію.