(untitled) (Економічний часопис Волинського національного університету імені Лесі Українки, 2018)
У статті розглянуто особливості кон’юктури на регіональних ринках житлової нерухомості, проаналізовано бюджетні механізми реалізації антимонопольних заходів, з’ясовано основні недоліки функціонування регіональних ринків житла, установлено чинники, що впливають на формування ціни житлових об’єктів регіонального ринку нерухомості. Доведено, що в Україні наявний низький рівень забезпеченості й доступності житла мешканців регіону. Визначено, що одним з основних завдань формування інфраструктури ринку нерухомості – створення єдиного інформаційного простору та забезпечення його інформаційної відкритості. Сучасна Україна перебуває на етапі формування ринкової системи, одним елементом якої є регіональний ринок житлової нерухомості. Ефективна робота ринків житла є чи не найважливішою умовою стійкого розвитку міст та регіонів. Цей процес розвитку є фундаментальною складовою для забезпечення ефективного управління регіонами та здійснюється в системі національного управління та місцевого самоврядування і, відповідно, потребує використання різноманітних заходів для ефективного функціонування, чимале значення серед яких належить антимонопольним заходам. Ринок житла – найважливіша складова економіки держави, насамперед, через те, що вміщує в собі більше ніж половину всього світового багатства. Отже, дослідження бюджетних механізмів реалізації антимонопольних заходів на регіональних ринках нерухомості є особливо актуальним сьогодні.