(untitled) (Економічний часопис Волинського національного університету імені Лесі Українки, 2018)
Під час обґрунтування рішень щодо просторової організації економіки врахування впливу чинника безпеки необхідне, оскільки розвиток цивілізації супроводжується різноманітними загрозами. Безпека – стан, при якому вплив загроз можна зменшити до прийнятного рівня, а наслідки їх впливу – ліквідувати. Види господарської діяльності, які чутливі до чинника безпеки, при розміщенні повинні орієнтуватися на відповідні місця, які стають для таких виробництв можливими місцями розміщення (ММР). При цьому чинник безпеки може бути домінуючим (коли для того, щоб місце стало вважатися ММР, достатньо, щоб воно було безпечним) або впливати в складі групи чинників. Чинник безпеки впливає на просторову організацію економіки за допомогою формування меж простору аналізу, державної політики обмежень у розміщенні господарської діяльності, державної політики розміщення й заохочення розміщення господарської діяльності, формування переліку ММР з урахуванням чинника безпеки. До напрямів впливу фактора безпеки на просторову організацію економіки належать і обмеження на виробничу потужність, які встановлюються державою або виникають з інших причин, певних видів господарської діяльності в певних місцях. Подальші дослідження у сфері впливу фактора безпеки на просторову організацію економіки є перспективними в напрямі розроблення методики ідентифікації видів господарської діяльності, розміщення яких залежить від чинника безпеки, а також розв’язання проблем щодо встановлення границь простору аналізу для різних груп виробництва продукції й різних чинників безпеки з неідентичним простором аналізу.