Інституціональна економічна теорія: науково-теоретичні передумови зародження (німецька історична школа) (Економічний часопис Волинського національного університету імені Лесі Українки, 2018)
У статті розглянуто наукові здобутки вчених німецької історичної школи класичної політичної економіки, котрі позитивно вплинули на подальший розвиток економічної науки й, зокрема, інституціональної економічної теорії.На основі аналізу праць учених установлено, що запозичення засновниками названої теорії необхідності розгляду економічних, правових і соціальних відносин у єдності, звернення до проблем моралі, культури, духу суспільства, використання під час аналізу господарського життя, стану розвитку соціально-культурного середовища поглибило процес вивчення неекономічних факторів господарської діяльності.Використання системності під час вивчення економіки збільшило чисельність інструментарію в процесі наукового пошуку, сприяло поширенню історичного методу дослідження, а також запровадженню міждисциплінарного підходу.
Keywords: економічна теорія, економічна думка, інституціональна економічна теорія, німецька історична школа, напрямок економічної думки, історичний метод дослідження