ЗАКОНОМІРНОСТІ ТА ДИНАМІКА ФОРМУВАННЯ РОЗУМНИХ МІСТ У СВІТІ ТА УКРАЇНІ (Економічний часопис Волинського національного університету імені Лесі Українки, 2018)
У статті розглянуто закономірності та динаміку формування розумних міст й описано проблеми та перспективи механізмів формування розумних міст у світі й в Україні. Мета статті – порівняння основних здобутків у впровадженні розумних міст в Україні та світі, зокрема на прикладі країн Європейського Союзу, де на сьогодні існує близько десятка інноваційних моделей розумних міст. Саме тому на прикладі розумних міст ЄС українським містам слід активно запозичувати досвід та прикладати максимум зусиль до розробки стратегії впровадження інноваційної моделі розумного міста. Сучасні механізми розвитку відкритості, незалежності й унікальності міст у світі та Україні, у тому числі, насамперед, уключають створення інструментів для розвитку партнерських відносин між громадянами, державними структурами та бізнесом. Тому визначення «розумне місто» набуває все більшої популярності. Нова концепція міського розвитку передбачає розумну мобільність, навколишнє середовище, управління, інфраструктуру та, передусім, розумну економіку. Відтак питання, що стосуються концепції розумних міст в Україні, безумовно, є актуальними
Keywords: розумне місто, Україна, ЄС, Європа, інноваційна модель, концепція розумного міста