ЧИННИКИ ВПЛИВУ НА ЗАДОВОЛЕННЯ СПОЖИВАЧІВ (Економічний часопис Волинського національного університету імені Лесі Українки, 2018)
У статті обґрунтовано, що, здійснюючи покупку продукту або послуги, слід виокремити фактори, які впливають на задоволення потреб клієнтів на трьох рівнях цього процесу: до здійснення покупки, під час транзакції й після неї. Задоволеність покупця однаковою мірою залежить як від атрибутів, пов’язаних із якістю продукту, так і самого процесу покупки, емоцій, які супроводжують цей процес.Класифікація факторів, що впливають на задоволеність, може змінюватися й охоплювати різні аспекти. Вони можуть стосуватися виробника, продукту, моменту покупки, використання продукту або послуги.
Keywords: задоволення клієнтів, моделі задоволення, показники задоволення, фактори задоволення, модель мультиатрибутивного товару, торгова потужність