ОЦІНКА СОЦІАЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИХ ОСОБЛИВОСТЕЙ ЦЕНТРАЛЬНОГО РЕГІОНАЛЬНОГО РИНКУ ЖИТЛОВОЇ НЕРУХОМОСТІ УКРАЇНИ (Економічний часопис Волинського національного університету імені Лесі Українки, 2018)
У статті здійснено оцінку соціально-економічних особливостей Центрального регіону України в межах запропонованого авторського бачення до територіального розмежування країни. Ураховано географічні, економічні, демографічні, соціальні й інші особливості. Окрім того, запропоновано дослідження, що проявляються в показниках валового регіонального продукту, житлового фонду регіону, динаміки прийнятної в експлуатацію загальної площі, капітальних інвестицій у житлове будівництво, показників житлового забезпечення населення, динаміки ціноутворення на об’єкти житлової нерухомості, середньої вартості квадратного метра житлової нерухомості тощо. Унікальність дослідження пов’язана з обґрунтуванням теоретико-практичних гіпотез ефективності функціонування регіональних ринків житлової нерухомості, на основі емпіричних, соціально-економічних, потенційних переваг самого регіону. У результаті аналізу вдалося обґрунтувати особливості конкурентного середовища, а також їх вплив на процес ціноутворення та попит на ринку
Keywords: соціально-економічний потенціал, регіональний валовий продукт, урбанізація, житловий фонд, конкурентоспроможність, капітальні інвестиції, регіонування, ринковий попит, ціноутворення, цінова кон’юнктура, регіональний ринок, центральний регіон, ринок житла центрального регіону