РЕГІОНАЛЬНІ ОСОБЛИВОСТІ ІНОЗЕМНОГО ІНВЕСТУВАННЯ НА ПРИКЛАДІ ВОЛИНСЬКОЇ ОБЛАСТІ (Економічний часопис Волинського національного університету імені Лесі Українки, 2018)
У статті на основі статистичних даних досліджено динаміку основних показників прямих іноземних інвестицій в економіку Волинської області, визначено їх основні тенденції. Проаналізовано обсяги надходження іноземного капіталу у 2000–2016 рр., визначено періоди спаду та зростання обсягів іноземних інвестицій. Досліджено географічну й галузеву структури прямих іноземних інвестицій, окреслено головні країни-інвестори та основні напрями інвестування. Доведено, що промисловість є однією з найважливіших складових частин господарського комплексу, пріоритетною й перспективною галуззю, у яку спрямовано найбільші обсяги інвестицій. Охаракте-ризовано інші пріоритетні напрями залучення іноземного капіталу. Здійснено аналіз та зазначено основні тенденції залучення обсягів іноземних інвестицій в економіку області за містами й районами Волинської області, а також на одну особу. Підкреслено характерно виражену територіальну диференціацію за обсягом іноземних інвестицій за районами регіону. Найбільш інвестиційно привабливими є підприємства міст Луцька, Нововолинська, а також Ковельського й Луцького районів. За даними Державної служби статистики, визначено, що серед 24 регіонів України за обсягом іноземних інвестицій у регіон Волинська область у 2015 та 2016 рр. посідала 12 місце. Запропоновано перелік ключових завдань для досягнення стимулювання залучення іноземних інвестицій в економіку Волинської області, серед яких – поширення інформації серед потенційних інвесторів щодо інвести-ційних пропозицій підприємств й організацій області, розробка та впровадження інвестиційних проектів, підвищення ефективності системи управління процесами іноземного інвестування на регіональному рівні тощо. Підкреслено, що одним із напрямів залучення іноземного капіталу є створення індустріальних парків, серед яких – перший на Волині індустріальний парк «Нововолинськ».
Keywords: інвестиції, прямі іноземні інвестиції, інвестиційна діяльність, регіон, Волинська область, інвестиційна привабливість, іноземний капітал