ДИСТРИБУЦІЯ СТРАХОВИХ ПРОДУКТІВ ЯК ВАЖЛИВИЙ ЕЛЕМЕНТ СТРАХОВОГО МЕНЕДЖМЕНТУ (Економічний часопис Волинського національного університету імені Лесі Українки, 2018)
Боротьба за платоспроможного споживача на страховому ринку формує нові умови господарської діяльності. Суб’єкти ринку розробляють нові схеми й механізми взаємодії страхових компаній та інших фінансових організацій, а також усе більшою мірою втягують у процес продажу торгові мережеві організації. У сучасних умовах процес управління продажами страхових продуктів нерозривно пов’язаний із побудовою ефективної системи страхвого менеджменту. Одним із напрямів розвитку діяльності страхових компаній є збільшення кількості каналів комунікації з клієнтами, формування механізму їх взаємодії. Наприклад, у Європейському Союзі одним із ключових каналів продажу страхових продуктів є продаж страхових продуктів банками, що отримало назву «банкострахування». У Європі банкострахування має найбільший розвиток під час продажу продуктів страхування життя й пенсійного страхування.
Keywords: страховий продукт, нестрахові посередники, прямі та непрямі продажі, управління продажами, фінансовий супермаркет