СУЧАСНІ ІНФОРМАЦІЙНІ ТЕХНОЛОГІЇ В АВТОМАТИЗАЦІЇ ОБЛІКОВО-АНАЛІТИЧНОГО ПРОЦЕСУ: ІМПЛЕМЕНТАЦІЯ ІНОЗЕМНОГО ДОСВІДУ В РЕАЛІЯХ УКРАЇНИ (Економічний часопис Волинського національного університету імені Лесі Українки, 2018)
У публікації обґрунтовано потребу в пошуку та впровадженні в економічну діяльність суб’єктів господарювання уніфікованого облікового-аналітичного програмного продукту, що сприятиме підготовці та формуванню звітності за міжнародними стандартами в Україні. Обґрунтовано потенційні можливості щодо впровадження й удалого використання іноземного досвіду для автоматизації обліково-аналітичного процесу на підприємствах за посередництва сучасних іноземних інформаційних систем і технологій, а саме – із застосуванням диференційованих модифікацій інфосистеми «SAP Business One».У статті окреслено наявність низки чинників, які ускладнюють, а в окремих випадках – унеможливлюють упровадження сучасних іноземних автоматизованих систем у реаліях українського бізнес-середовища. На прикладі «SAP» виявлено та схарактеризовано перешкоди, що виникають у процесі впровадження, налагодження та функціонування сучасних іноземних автоматизованих програмних продуктів в українських реаліях сьогодення. Доведено, що найсуттєвішою перешкодою для вдалого впровадження сучасних іноземних автоматизованих систем є їх низька мобільність щодо динамічних змін українського законодавчого поля.У роботі обґрунтовано, що впровадження сучасних іноземних інформаційних систем у подальшому є перспективним виключно за умов, якщо вітчизняна нормативно-правова база щодо обліково-аналітичної роботи, а також український план рахунків буде уніфіковано відповідно до вимог законодавчого поля та єдиного європейського економічного простору. У статті доведено, що важливим кроком до впровадження сучасних іноземних автоматизованих систем в українських реаліях є належне забезпечення обов’язкового професійного навчання вітчизняних фахівців щодо специфіки та особливостей роботи в сучасних, прогресивних і найбільш ефективних іноземних програмних продуктах.
Keywords: обліково-аналітичний процес, сучасні інформаційні технології, автоматизовані програмні продукти, «1С: Бухгалтерія», «SAP Business One», інформаційна безпека, хакерська атака, засоби інформаційної безпеки підприємства.