Контроллінг як внутрішній процес координації підприємства (Економічний часопис Волинського національного університету імені Лесі Українки, 2018)
У статті проаналізовано сутність контролінгу як однієї із сучасних філософій управління підприємством. Досліджуючи різноманітні системи, методи, концепції, філософію управління, які мають різне походження, вивчаючи сферу їх застосування, ми виявили тісний взаємозв’язок, що полягає в радикальній реорганізації технологій управління виробництвом, матеріальними, інформаційними й людськими ресурсами в напрямі вдосконалення якості бізнес-процесів, що протікають на підприємстві. Обґрунтовано, що цей процес є відособленою системою, економічна сутність якої полягає в динамічному процесі перетворення та інтеграції наявних методів обліку, аналізу, планування, контролю та координації в єдину систему отримання, оброблення інформації для прийняття на її основі управлінських рішень. Глибший аналіз дав змогу уточнити визначення й трактувати, що контролінг за допомогою створення управлінських інформаційних систем, що охоплюють усі рівні управління, допомагає інтегрувати інформацію в єдину систему управління з ціллю забезпечення високоефективної інформаційної підтримки керівників сучасного підприємства. Важливим моментом став аналіз передумов виникнення й розвитку контролінгу та сучасний стан цієї системи в Україні. Доведено, що при нинішніх тенденціях розвитку економіки країни саме контролінг як внутрішній процес координації підприємства перетворюється в головний направляючий інструмент стійкого розвитку підприємства. Зроблено висновок, що контролінг одночасно дає змогу у швидкому темпі аналізувати та реагувати на зміни зовнішнього середовища.
Keywords: контролінг, планування, координація, управління підприємством, інформація