Фінансова децентралізація в Україні: відповідність видатків місцевих бюджетів їх фінансовому забезпеченню (Економічний часопис Волинського національного університету імені Лесі Українки, 2018)
У статті розглянуто сутність фінансової децентралізації, яка покликана забезпечити достатність фінансових ресурсів для виконання органами місцевого самоврядування покладених на них повноважень. Звернуто увагу на можливість оцінки рівня фінансової децентралізації за показниками децентралізації витрат. Проаналізовано рівень децентралізації витрат у контексті розпочатої у 2015 р. реформи. Здійснено дослідження відповідності делегованих місцевим органам самоврядування витрат обсягам фінансових ресурсів для їх покриття. Проведено інтегральну оцінку рівня фінансової децентралізації та порівняння часткових індексів децентралізації доходів і витрат. Доведено, що збільшення витрат органів місцевого самоврядування не підкріплені відповідним зростанням фінансових ресурсів, достатніх для їх покриття.
Keywords: фінансова децентралізація, показники децентралізації доходів, показники децентралізації витрат, витрати місцевих бюджетів, трансферти, інтегральна оцінка фінансової децентралізації