КОРУПЦІЯ ЯК ФОРМА АНТИСОЦІАЛЬНОГО КАПІТАЛУ (Економічний часопис Волинського національного університету імені Лесі Українки, 2019)
У статті проаналізовано корупцію як форму антисоціального капіталу. З`ясовано економічну природу та чинники формування соціальних норм корупції та хабарництва. На підставі аналізу Індексів схильності до корупції, платників хабарів, Глобального барометру корупції Transparency International та окремих субіндексів Глобального індексу конкурентоспроможності виявлено особливості розвитку корупції в Україні порівняно з країнами пострадянського простору, Західної та Східної Європи. Охарактеризовано мережеві ефекти формування кланової економіки та конкурентного хабарництва. Визначено передумови для викорінення такої соціальної норми в українському суспільстві. На підставі результатів національного соціологічного опитування оцінено готовність українського населення до відмови від такої форми антисоціального капіталу.
Keywords: антисоціальний капітал, негативні екстерналії, корупція, корупційна соціальна норма, непотизм, кланова економіка.