Способи підвищення фінансової спроможності регіонів у контексті реформування політики фіскальної децентралізації в Україні (Економічний часопис Волинського національного університету імені Лесі Українки, 2016)
У статті розглянутj проблеми формування фінансової бази регіонів України, які негативно впливають на загальний соціально-економічний розвиток держави. Визначено основні способи й інструменти розвʼязання цих проблем, спрямованих на формування фінансово заможних і незалежних територіальних громад. Доведено, що цей процес залежить насамперед від податкових надходжень до місцевих бюджетів. Тому пропонується змінити пропорції розподілу деяких податків між державним і місцевими бюджетами на користь останніх та підсилити механізм боротьби з ухиленням від оподаткування. З урахуванням складної політичної й економічної ситуації в Україні пропонується створити на Донбасі вільну економічну зону, що дасть змогу залучити іноземні інвестиції в цей регіон і забезпечить його відновлення.
Keywords: фіскальна децентралізація, фінансова спроможність, територіальні громади, місцеві бюджети, фіскальна політика, Донбас, Україна, Іспанія