РИНОК ОРГАНІКИ ОВОЧІВ ТА ФРУКТІВ: ПОРІВНЯЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА УКРАЇНА ТА СВІТ (Економічний часопис Волинського національного університету імені Лесі Українки, 2019)
У статті проведено аналіз обсягу органічних сільськогосподарських земель світу та України. Встановлено зростання даного показника за 2010-2017 рр. в світі майже в два рази, який станом на 2017р. становив у 69,8 млн. га., а в Україні за досліджуваний період аналогічний показник зріс у 1,6 раза та в 2017р. становить 421500 га. Обґрунтовано, що найвищу питому вагу органічних сільгоспугідь в загальній структурі країни можна спостерігати в Уруйваї – 7,42%, дещо менше - в Італії – 4,95 % та Іспанії – 3,89 %, найменшу - в Китаї – 0,17 %, в Україні цей показник становить 0,68%. Доведено, що в Україні спостерігається позитивна динаміка зростання кількості господарств, що займаються виробництвом органічної продукції у 3,4 раза та в 11 разів збільшення обсягів ринку органічних продуктів, проте навіть така позитивна динаміка далека від світових показників.
Keywords: ринок органічних продуктів, органічне виробництво, органічні сільськогосподарські землі світу, органічні сільськогосподарські угіддя.