НОРМАТИВНО-ПРАВОВЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ЕЛЕКТРОЕНЕРГЕТИЧНОГО РИНКУ УКРАЇНИ (Економічний часопис Волинського національного університету імені Лесі Українки, 2019)
У статті досліджено ринок електроенергетики України, його формування та динаміку. Визначено організаційно-економічних напрямів процесів електроенергетики з позицій імплементації інвестиційно-інноваційного забезпечення енергетичного ринку регіону до Європейських стандартів та зроблено загальну оцінку ступеня трансформації національного сектора енергетики для створення конкурентного і ефективного ринку.Розглянуто нормативно-правове забезпечення формування вітчизняного електроенергетичного ринку України, з’ясовано запровадження європейської практики ефективних механізмів державного регулювання, проаналізовано діяльність на оптовому ринку електроенергії, яка регулюється Законом України «Про електроенергетику» за моделлю ринку «Єдиного покупця», що впливатиме на вирішення проблем вдосконалення національного електроенергетичного сектора. Доведено напрями вдосконалення електроенергетичного ринку, на основі конкретизування для кожного з регіональних електроенергетичних ринків України.
Keywords: нормативно-правове забезпечення, ринок електроенергетики, організаційно-економічні механізми, інвестиційно-інноваційне забезпечення, державне регулювання, оптовий ринок електроенергії, регіональний електроенергетичний ринок