І. В. ВЕРНАДСЬКИЙ – ВИДАТНИЙ ДОСЛІДНИК ІСТОРІЇ ЕКОНОМІЧНИХ УЧЕНЬ (Економічний часопис Волинського національного університету імені Лесі Українки, 2019)
У статті розглядаються наукові досягнення І. В. Вернадського у галузі історії економічних учень, починаючи від виникнення економічних знань, поглядів, теорій, концепцій, зародження економічної науки і до кінця XIX ст. Визначено два основні напрями розвитку економічної науки: позитивний і негативний. Розглянуто історію економічних учень як органічну складову всієї економічної науки у тісному взаємозв’язку з іншими конкретними економічними науками, встановлено країни та час, коли історико-економічні вчення з’явилися як самостійна галузь науки. Встановлено, що І. В. Вернадський започаткував наукову школу по вивченню історії економічних учень в Україні.
Keywords: економічна наука, політична економія, історія економічних учень, І. В. Вернадський, наукові досягнення