МЕХАНІЗМ ДИВЕРСИФІКАЦІЇ РОЗВИТКУ СІЛЬСЬКИХ ТЕРИТОРІЙ В УМОВАХ ДЕЦЕНТРАЛІЗАЦІЇ (Економічний часопис Волинського національного університету імені Лесі Українки, 2019)
У статті розроблено механізм диверсифікації розвитку сільських територій в умовах децентралізації. Обґрунтовано, що механізм диверсифікації розвитку сільських територій в умовах децентралізації передбачає запровадження спеціальних інструментів та методів, спрямованих на оптимізацію структури даного процесу, акцентуючи при цьому увагу на підвищення якості життя сільського населення; забезпечення конкурентоспроможності сільських територій та досягнення екологічної безпеки. Доведено, що розробка механізму диверсифікації розвитку сільських територій повинна проводитись з урахуванням стратегічних напрямів та аналізу стану соціо-еколого-економічного розвитку сільських територій. Відмічено, що механізм диверсифікації розвитку сільських територій слід реалізовувати за допомогою розробки загальнодержавної стратегії диверсифікації розвитку сільських територій, участі у вітчизняних та міжнародних проектах, удосконалення існуючих програм розвитку сільських територій.
Keywords: механізм диверсифікації, децентралізація, розвиток сільських територій, об’єднана територіальна громада, суб’єкт механізму, об’єкт механізму