МІЖНАРОДНА ЕЛЕКТРОННА БІРЖОВА ТОРГІВЛЯ: МЕХАНІЗМ ФУНКЦІОНУВАННЯ ТА СУЧАСНІ ТЕНДЕНЦІЇ РОЗВИТКУ (Економічний часопис Волинського національного університету імені Лесі Українки, 2019)
Анотація. Сучасна міжнародна електронна біржова торгівля набуває дедалі більшого значення в організації системи міжнародних торгівельних відносин. З’явилося ряд досліжень вітчизняних і зарубіжних вчених, присвячених різним аспектам місця і ролі  електронних бірж у торговельних відносинах між країнами. Разом з тим, особливості механізму функціонування  міжнародної електронної біржової торгівлі, що постійно еволюціонує і удосконалюється, потребують подальшого вивчення як з точки зору теорії, так і практики.Метою даної наукової роботи є дослідити механізм функціонування сучасної електронної біржової торгівлі, проаналізувати теоретичні основи та практичні аспекти основних тенденцій її розвитку й виділити взаємозалежності між наявними трендами і власне процесами розвитку.За результатами досліження, було виявлено, що у процесі своєї діяльності електронні біржі створили та реалізують власний механізм функціонування, що перетворює їх на найбільш організовану форму міжнародної торгівлі.Як висновок наукової роботи, було обґрунтовано, що тренди й основні особливості розвитку електронних бірж можна відстежувати та прогнозувати за допомогою відповідних фондових індексів. Визначено основні особливості та найбільш важливі аспекти розвитку електронних бірж на основі аналізу фондових індексів двох найбільших електронних бірж світу, географічного розподілу обсягів електронних біржових торгів та динаміки використання штучного інтелекту у процесі біржової торгівлі. Висвітлено негативні та позитивні взаємозалежності стосовно розвитку міжнародної електронної біржової торгівлі у майбутньому.
Keywords: електронні біржі, біржові торги, біржові індекси, механізм функціонування міжнародної електронної біржової торгівлі, тренди міжнародної електронної біржової торгівлі