РИНОК ПРАЦІ УКРАЇНИ: СУЧАСНІ ВИКЛИКИ (Економічний часопис Волинського національного університету імені Лесі Українки, 2020)
У статті розкрито сутність ринку праці та його основних функцій. Досліджено сучасний стан ринку праці України, виявлено основні проблеми та запропоновано шляхи їх вирішення. Узагальнено причини недосконалої взаємодії ринків праці та освіти, визначено напрямки подолання освітньо-кваліфікаційних дисбалансів. Ідентифіковано ймовірні вигоди та ризики від впливу глобалізації, економіки знань, розвитку інформаційного суспільства на рівень зайнятості населення та безробіття. Обґрунтовано необхідність державного регулювання ринку праці.
Keywords: ринок праці, ринок освіти, зайнятість, безробіття, попит, пропозиція, робоча сила, державне регулювання