ІНСТИТУЦІОНАЛЬНЕ СЕРЕДОВИЩЕ ФУНКЦІОНУВАННЯ ГАЗОРОЗПОДІЛЬНИХ ПІДПРИЄМСТВ ЗАХІДНОГО РЕГІОНУ (Економічний часопис Волинського національного університету імені Лесі Українки, 2020)
В даній статті було досліджено інституціональне середовище, яке забезпечує безпосередню дію між прийняттям рішень суб’єктів газорозподільного призначення щодо експлуатації спеціальних інституцій. Інституціональне середовище газорозподільних підприємств є доволі специфічним та охоплює чинники зовнішнього та внутрішнього впливу. Тому нами з’ясовано реакція газорозподільних підприємств та мінливість регіонального середовища та недоліків зовнішньої дії.Нами доведено, що саме розвинене інституційне середовище охоплює присутність потрібних інституцій та взаємоузгоджує їх. Цей процес чинить ланцюгову реакцію на внутрішні бізнес процеси газорозподільних підприємств, організаційно-технічному розвитку, як формування міжнародного іміджу української газотранспортної системи, збільшення якості та надійності послуг по транспортуванню та газорозподілу. Дослідивши природу інституцій та їх вплив на розвиток підприємств було умовно поділено їх на активні та пасивні.
Keywords: інституціональне середовище, газорозподільні підприємства, соціально-економічна ситуація регіону, організаційна структура управління, конкурентоспроможність підприємств, державна політика, інфраструктурне забезпечення