КРЕДИТУВАННЯ ЕКСПОРТУ ОРГАНІЧНОГО ВИРОБНИЦТВА В УКРАЇНІ (Економічний часопис Волинського національного університету імені Лесі Українки, 2020)
В наш час галузь органічного виробництва відіграє важливу роль не лише в економіці України, але й в світі загалом. Прослідковується постійне збільшення попиту на органічну продукцію в країнах Європейського Союзу, Канади та Китаю. Завдяки географічному положенню та наявністю всіх необхідних ресурсів Україна є конкурентоспроможною та може займати важливе місце в цій галузі. Проте, щоб досягнути необхідних обсягів виробництва органічної продукції, необхідно застосовувати потужні інструменти кредитування експорту.Метою статті є дослідження особливостей кредитування експорту органічного виробництва в Україні та визначення шляхів вдосконалення механізму експортного кредитування органічної продукції. Акцентується увага на основних аспектах кредитування експорту органічного виробництва. Оскільки кредитування експорту в Україні сьогодні є надзвичайно актуальним та важливим питанням, існує широка база досліджень цієї сфери. Проте, не зважаючи на кількість напрацювань, сьогодні немає налагодженого механізму кредитування експорту органічного виробництва. Експорт органічного виробництва в Україні активно розвивається, тому потребує додаткової фінансової підтримки для росту. Одним з інструментів підтримки експортування продукції органічного виробництва є кредитування. Досліджено сучасний стан експорту продукції органічного виробництва в Україні. Визначено регіональний розподіл експорту органічного виробництва. Також досліджено основні шляхи кредитування експорту. Проаналізовано наявний досвід кредитування експорту органічного виробництва в Україна та світі. Зокрема, визначено один з основних інструментів кредитування експорту органічної продукції. Визначено проблеми, з якими стикається виробник української органічної продукції та запропоновані шляхи їх розв’язання. Розглянуто перспективи розвитку кредитування експорту продукції органічного виробництва в Україні. Таким чином дослідження представляє рекомендаційні розробки, які можна використати для практичного втілення у ролі інструменту кредитування експорту органічної продукції.
Keywords: органічне виробництво, кредитування експорту, експортно-кредитне агентство, фінансова підтримка експорту, експортні програми.