BUSINESS PROCESS FLEXIBILITY OF THE UKRAINIAN FOREST SECTOR: MANAGEMENT, ASSESSMENT AND STRATEGIC DIRECTIONS OF CHANGES (Економічний часопис Волинського національного університету імені Лесі Українки, 2020)
У статті вдосконалено систему управління виробничою діяльністю підприємств лісового господарства назасадах гнучкості. Виявлено, що на результат виробничої діяльності впливають засоби виробництва, якістьробочої сили, правильно та чітко розроблений план виробничого процесу та гнучкість виробництва.Підтверджено значення гнучкості виробничої діяльності суб’єктів господарювання в сучасних умовахфункціонування. Доведено, що гнучкість виробничої діяльності лісогосподарського підприємства євизначальним чинником його ефективного функціонування, що забезпечує мобільність виробництва зі зміноюпотреб споживачів. Подано власне тлумачення поняття «гнучкість», удосконалено методику оцінюваннягнучкості виробничої діяльності та апробовано її у діяльності підприємств лісового господарства.Охарактеризовано діяльність державних підприємств лісового господарства України. Проаналізованонапрями господарської діяльності лісогосподарських підприємств, а саме заготівлю деревини, що є основнимвидом лісокористування у частині задоволення потреб суспільства в лісових ресурсах; переробку деревини тареалізацію лісопродукції на внутрішньому та зовнішньому ринках.Досліджено, що система управління базується на реалізації виробничих стратегій та враховує рівеньгнучкості виробничої діяльності. Запропоновано послідовність розробки виробничої стратегіїлісогосподарських підприємств, що включає показник гнучкості та ймовірність його зростання. Виявлено, щодосягнення необхідного рівня гнучкості забезпечить виробничому процесу можливість впроваджуватирезультати науково-технічного прогресу, що, в свою чергу, вплине на зменшення або ж уникненнянераціональних витрат матеріальних ресурсів та підвищення ефективності виробничої діяльності суб’єктівгосподарювання.Підсумовуючи, зазначимо про необхідність врахування гнучкості виробничої діяльності підприємства, щодасть можливість приймати ефективні управлінські рішення щодо можливостей та напрямів розвитку кожногосуб’єкта господарювання.
Keywords: гнучкість, управління гнучкістю виробничої діяльності, управління гнучкістю, лісове господарство, виробнича стратегія.