ЕКОЛОГІЧНИЙ МАРКЕТИНГ ЯК ІНСТРУМЕНТ СТРАТЕГІЇ РОЗВИТКУ ГОТЕЛЬНОГО БІЗНЕСУ ТА ТУРИЗМУ (Економічний часопис Волинського національного університету імені Лесі Українки, 2020)
У статі з’ясовано, що поняття «зелений маркетинг» або екологічний маркетинг з’явилося в кінці 80-х років минулого століття. Зелений маркетинг – це маркетинг продуктів, які повинні бути екологічно безпечними. Тим не менш, визначення зеленого маркетингу часто відрізняються. Існує три погляди стосовно дефініції «зелений» маркетинг. Екорітейлинг – маркетинг продуктів, які вважаються екологічно безпечними. Соціальний маркетинг – розробка та реалізація продукції, покликаної мінімізувати негативний вплив на стан навколишнього середовища. Енвайронмент маркетинг стосується екології природного середовища. Це зусилля організації з виробництва, просування, пакування та повторного використання товарів таким чином, який відповідає екологічним проблемам.Екологічний маркетинг готельного підприємства – це діяльність підприємства, спрямована на задоволення матеріальних і нематеріальних потреб споживача в період його перебування в готелі без нанесення шкоди навколишньому природному середовищу та формуванні позитивного сприйняття підприємства потенційними споживачами як екологічного.Основними критеріями, яким повинен відповідати еко-готель є: використання для енергозабезпечення відновлюваних джерел енергії, таких як сонячна або енергії вітру; енергозберігаюче освітлення; рециркуляція стічних вод, які повторно використовуються кухнею, лазнею і пральнею, тощо. Обов’язковою умовою, яка служить для присвоєння готелю статусу “екологічний”, є сертифікація незалежною третьою стороною або державою, на території якої він знаходиться.Потрібно заохочувати діяльність тих готелів, які справді намагаються екологізувати свою діяльність, а не використовують це як просто гасло. Для кращого розуміння споживачами екологічної сутності готелів доцільно ширше використовувати міжнародні стандарти, або створити свої.
Keywords: екологічний маркетинг, готельне господарство, екологічний брендинг, екобрендинг, «зелений» маркетинг, Hilton, Marriot.