РОЛЬ ЕКСПОРТНИХ КРЕДИТНИХ АГЕНТСТВ В СИСТЕМІ ФІНАНСОВИХ ІНСТРУМЕНТІВ ТОРГОВЕЛЬНОЇ ПОЛІТИКИ ДЕРЖАВИ (Економічний часопис Волинського національного університету імені Лесі Українки, 2021)
Анотація. У сучасних умовах експортне кредитування, страхування та гарантія експортних кредитів як фінансові методи державного стимулювання експорту продукції стали органічною частиною механізму реалізації зовнішньоторговельної політики держави. Надання державних гарантій по експортним кредитом у багатьох випадках є основною умовою його отримання. Тому значення державного страхування у зовнішній торгівлі постійно зростає, що, в свою чергу, підвищує надійність і ефективність експортних операцій. Експортно-кредитні агентства є високоефективним інституціональним механізмом державної політики сприяння.Метою даної роботи є дослідити механізм функціонування експортно-кредитних агентств, проаналізувати теоретичні основи та практичні аспекти основних тенденцій їх розвитку й виділити перспективи використання експортно-кредитних агентств, як інструментів торговельної політики держави. За результатами досліження, було виявлено, що у процесі своєї діяльності експортно-кредитними агентствами створюється власний механізм функціонування, що перетворює їх на один з найбільш ефективних фінансових інструментів стимулювання експорту.Як висновок нашої роботи, проаналізовано основні переваги експортних кредитних агентств. Запропоновано моделі експортного фінансування і вказана вартість із залученням експортного кредитного агентства. З урахуванням зарубіжного досвіду визначено основні чинники, що стримують процес формування ефективної системи державної фінансової підтримки експорту, і обґрунтовано доцільність створення спеціалізованого інституту підтримки експортної діяльності в Україні.
Keywords: експортно-кредитні агентства, банківський кредит, експортний кредит, державна торгова політика, стимулювання експорту, політика сприяння.