АКТУАЛЬНІ АСПЕКТИ СОЦІАЛЬНОГО ЗАХИСТУ НАСЕЛЕННЯ (Економічний часопис Волинського національного університету імені Лесі Українки, 2021)
У статті розглянуто сучасні проблеми соціального захисту в Україні. Проаналізовано динаміку держаних соціальних стандартів за останнє десятиріччя у національній валюті та доларовому еквіваленті. Відмічено наявні тенденції збільшення мінімальної заробітної плати та зменшення прожиткового мінімуму в доларовому еквіваленті. Розраховано динаміку співвідношення прожиткового мінімуму до мінімальної заробітної плати, виявлено її негативну тенденцію та пояснено причини виникнення. Досліджено особливості соціального захисту у Волинській області, розглянуто систему субсидій та пільг на оплату житлово-комунальних послуг, виплату державної соціальної допомоги, санаторно-курортне оздоровлення, пільгове забезпечення тощо. Сформовано пріоритетні напрями реструктуризації системи соціального захисту, з метою покращення її ефективності та адресності.
Keywords: соціальний захист, державні соціальні стандарти