МЕТОДИЧНІ ПІДХОДИ ДО ФОРМУВАННЯ ЦІНИ НА ЗЕМЛІ СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКОГО ПРИЗНАЧЕННЯ (Економічний часопис Волинського національного університету імені Лесі Українки, 2021)
Анотація.  Рівень ціни на землю сільськогосподарського призначення – запорука ефективного функціонування їх ринку. В статті запропоновані методичні підходи та проведений прогнозований розрахунок рівня цін земель сільськогосподарського призначення в Україні на основі ретроспективного аналізу функціонування ринку земель сільськогосподарського призначення і особливо рівня цін на початку ХХ століття, застосовано методичні підходи стосовно вартості землі при вилученні її з сільськогосподарського обороту,  запропоновано методологічний принцип формування ціни землі через капіталізацію величини орендної плати та на окремих економічних показниках :  співідношення продукції рослинництва і твариництва, експорту сільськогосподарської продукції з 1 гектара угідь, заробітної плати працівників сільськогосподарської галузі в порівнянні з країнами Євросоюзу. Проаналізовано динаміку зміни вартості земель в часі.
Keywords: рілля, ціна землі, землі сільськогосподарського призначення, оренда земель, ціна земель сільськогосподарського призначення, ринок земель сільськогосподарського призначення