ДЕКОМПОЗИЦІЯ ПРОЦЕСІВ УПРАВЛІННЯ ІННОВАЦІЙНИМ РОЗВИТКОМ ПІДПРИЄМСТВ В УМОВАХ ЦИФРОВОЇ ЕКОНОМІКИ (Економічний часопис Волинського національного університету імені Лесі Українки, 2021)
У зв’язку з трансформацією ролі підприємництва в сучасному світі було досліджено інноваційний розвиток підприємства як основу підвищення ефективності його діяльності та водночас як процес високоякісних змін на основі інновацій.У даній статті доведено істотну необхідність управління інноваційним розвитком підприємств в умовах цифровізації та розкрито його основні функції – планування, організацію, мотивацію та контроль. Досліджено теоретико-методичні та практичні аспекти цифрової економіки як економіки, повністю базованої на цифрових комп’ютерних та інформаційно-комунікативних технологіях. Підкреслено необхідність залучення підприємств у систему стратегічного управління інноваційним розвитком для створення конкурентних переваг, таких як розширення ринку, оптимізація витрат, вихід на зовнішні ринки, зростання доходів тощо. Окреслено основні проблеми підприємництва на шляху інноваційного розвитку, породжені наслідками поширення гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2.Наведено приклади маркетингових, збутових, організаційно-управлінських і антикризових інновацій та запропоновано їх застосування в інноваційній діяльності підприємств. Наголошено на необхідності створення на підприємствах окремих центрів інновацій та цифрових технологій (підрозділів науково-дослідних та дослідно-конструкторських робіт), а також залучення до штату інноваційних менеджерів. Доведена перевага інноваційних підходів до мотивації персоналу підприємств над традиційними.Запропоновано проведення анкетування для визначення стану і рівня професійної мотивації працівників підприємств з метою їх залучення до інноваційної діяльності. Наголошено на гострій необхідності співпраці підприємств з науковими організаціями, технологічними компаніями та вищими навчальним закладами.
Keywords: інноваційний розвиток підприємств, цифрова економіка, планування, організація, мотивація, контроль