Процедура проектування нових систем оплати праці на підприємстві (Економічний часопис Волинського національного університету імені Лесі Українки, 2023)
Формування, зміна чи модернізація  системи оплати праці залежить від правильного вибору процедури проектування нових систем оплати праці. Розробники нових систем повинні визначитися з послідовністю досліджень у межах кожної  фази, що необхідна для їх створення й реалізації. Вони можуть відрізнятися залежно від ситуації, проте у своїй основі є аналогічними. У статті визначено фази проектування нових (модернізованих) систем оплати праці. Кожна фаза (підготовча, проектна, тестування та впровадження) має своє наповнення.  У підготовчій фазі проектна група розпочинає свою роботу з вивчення основних напрямів стратегії оплати праці, що визначені менеджментом підприємства й цілей розвитку організації та її структурних підрозділів. Далі потрібно провести аналіз наявної системи оплати праці в об’єктивному й суб’єктивному розрізі, щоб дати відповідь на питання чи вона відповідає  цілям і напрямам, що закладені в стратегії оплати праці та розвитку підприємства.  Фаза проектування розпочинається з розгяду напрацювань підготовчої фази, визначення об’єкта та суб’єкта системи оплати праці. Другим важливим елементом проектної фази є фіксація діапазону суб’єктивного розрізу, тобто відповіді на питання, потрібна повна чи часткова зміна системи оплати праці, а також визначення складових частин оплати праці і їх пропорційної залежності, форм оплати, принципів їх формування, джерел фінансування оплати праці відповідних структурних підрозділів. Тестування може здійснюватися в різних формах, залежно від обставин (ситуації). По перше, у формі проведення консультацій із керівниками різних щаблів управління та представниками структурних підрозділів, де впроваджуються зміни. По друге, потрібно змоделювати ситуацію щодо функціонування нової системи оплати праці в окремих підрозділах і групах працівників. Для цього можуть бути вибрані й окремі робочі місця.  Нова система оплати праці, як і будь-який інший продукт, вимагає  просування, маркетингу, переконання зовнішніх клієнтів чи  працівників підприємства в її необхідності, тобто позитивному сприйнятті. Позитивне сприйняття системи – це половина успіху її реалізації. Розпочинати потрібно з навчання та інформування про зміни. Це полегшує розуміння нової чи модифікованої системи. Це забезпечується у фазі впровадження. Треба мати на увазі, що зміна системи оплати праці може  стати на заваді в реалізації інших планів і проектів, тому потрібно чітко визначитися з часом її впровадження.
Keywords: фази проектування, послідовність проектування, система оплати праці, об’єктивний та суб’єктивний розріз створення системи.