Формування фінансово-ресурсного забезпечення реалізації механізмів розвитку підприємництва (Економічний часопис Волинського національного університету імені Лесі Українки, 2017)
Мета дослідження - наукове обґрунтування особливостей формування фінансово-ресурсного забезпечення реалізації механізмів розвитку підприємництва. З урахуванням визначеної мети в роботі поставлено та виконано такі завдання: визначено концептуальні особливості функціонування підприємництва, показано його місце й роль у системі розвитку регіональної економіки; установлено пріоритетні напрями розвитку внутрішнього ринку регіону та механізми регуляторної політики їх забезпечення. В основу методології й теоретичної основи дослідження покладено теорії економічного зростання, інституціоналізму, перехідних економічних систем. Рекомендації з удосконалення макроекономічних умов реалізації механізмів розвитку підприємництва можуть використовуватись органами центральної та регіональної влади в контексті розробки та реалізації стратегій соціально-економічного розвику регіонів; у процесі реалізації системи заходів щодо активізації розвитку підприємництва. Комплексне поєднання й застосування всіх інструментів і засобів формування фінансово-ресурсного забезпечення розвитку підприємств на внутрішньому ринку покликане належною мірою підтримати та стимулювати всіх її суб’єктів до реалізації заходів формування якісного та структурно-збалансованого їх розвитку в Закарпатській області. Наукова новизна одержаних результатів полягає в обґрунтуванні теоретико-методичних підходів і прикладних рекомендацій щодо формування фінансово-ресурсного забезпечення реалізації механізмів розвитку підприємництва. Доцільно розглядати два сценарії розвитку підприємництва, відповідно до яких може формуватися як різний склад, обсяги, так і структура її фінансово-ресурсного забезпечення. Перший – інерційний. Другий – інноваційний та більш перспективний, проте потребує комплексного підходу до формування фінансово-ресурсного забезпечення з розширеним бюджетним інвестуванням, підготовкою до реалізації перспективних фінансово-інвестиційних проектів для бізнесу, залученням інвестицій населення, активною суспільно-психологічною підтримкою.
Keywords: підприємництво, підприємство, внутрішній ринок, регуляторна політика, розвиток