Статистичне оцінювання ефективності витрат на розвиток персоналу (на прикладі ПАТ «Волинь-АВТО») (Економічний часопис Волинського національного університету імені Лесі Українки, 2017)
У статті вдосконалено метод оцінювання ефективності витрат на розвиток персоналу підприємства з метою максимізації прибутку ПАТ «Волинь-АВТО» та прогнозування його подальшого розвитку. Розглянуто сутність ефективності витрат на розвиток персоналу й визначено їх доцільність. Сформульовано основні етапи проведення оцінювання ефективності витрат на розвиток персоналу. Проаналізовано якісні та кількісні показники руху персоналу ПАТ «Волинь-Авто» впродовж 2012-2016 рр. Оцінено структуру та динаміку витрат на утримання й розвиток персоналу. Проведено регресійний аналіз, що дав підставу виявити сильний зв’язок між витратами на утримання персоналу та валовим прибутком підприємства. Розроблена лінійна регресійна модель допомагає оцінити рівень економічної ефективності витрат на розвиток персоналу, які впливають на зростання продуктивності праці й рівень прибутковості підприємства. На основі проведеного дослідження визначено, що підприємству ПАТ «Волинь-Авто» інвестувати в розвиток персоналу підприємства доцільно
Keywords: лінійна регресійна модель, статистичне оцінювання, персонал, витрати на персонал, ефективність витрат