ТРАНСФОРМАЦІЯ БІЗНЕС -ПРОЦЕСІВ В УМОВАХ ДІДЖИТАЛІЗАЦІЇ ЕКОНОМІЧНИХ СИСТЕМ (Економічний часопис Волинського національного університету імені Лесі Українки, 2021)
Через процеси діджиталізації економічних систем постає питання ефективності трансформації бізнес процесів та стратегічних напрямів управління компаніями.У даній статті проаналізовано та визначено, що в реальному секторі економіки цифрова трансформація бізнес-систем в України, здійснюється у  напрямках впровадження цифрових систем в управлінські процеси, створення цифрової архітектури, вирішення питань інформаційної безпеки, визначення роботи  з цифровими активами у рамках правового поля, впровадження смарт-контрактів у цифровому середовищі.  Досліджено теоретико-методичні аспекти визначення цифрової трансформації та її впливу на управління бізнес-процесами.У статті наведено приклади  ключових характеристик хмарних обчислень у бізнесі відносяться, такі як: самообслуговування на вимогу; широкосмуговий доступ; наявність пулу обчислювальних ресурсів; здатність швидко переналаштовувати бізнес -процеси; облік споживання обчислювальної потужності.Визначено, що для просування продуктів на цифровому ринку керівництво компанії використовує бізнес -аналітику та інструменти для роботи з Big Data.Автором розглянуто та проаналізовано  визнані методологічні підходи та невизначено широкі групи методологічних рішень. У статті описано різноманітність методологічних підходів з їх рішеннями та недоліками. Окреслено, що оцінювані показники ефективності цифрової трансформації безпосередньо залежать від обраної моделі оцінки. Визначено, що аналіз цифрової трансформації тільки в контексті інвестиційного аналізу або бухгалтерської вартості активів може призвести до неправильного тлумачення ефекту, оцінюючи проект як фінансово невигідний.Запропоновано розглядати цифрову трансформацію не тільки в контексті вивчення вдосконалення бізнес -моделей у рамках розвитку цифрових технологій, але і з прикладної точки зору: які економічні ефекти досягаються завдяки цифровій трансформації і наскільки це виправдано з точки зору витрат.
Keywords: Ключові слова: інноваційний розвиток підприємств, цифрова економіка, планування, організація, мотивація, контроль.